Bronchoscopie

Bronchoscopie

Een bronchoscopie is een onderzoek waarbij de binnenkant van de luchtwegen en de longen wordt bekeken. Dit gebeurt met een bronchoscoop, een dunne slang met aan het uiteinde een camera.

 

Waarom?

Dit onderzoek is noodzakelijk om

  • de longen en luchtwegen te kunnen inspecteren
  • een diagnose te stellen
  • afwijkingen van het slijmvlies op te sporen en te laten onderzoeken in het lab
  • slijmen te verwijderen
  • een vreemd voorwerp op te sporen en te verwijderen.

 

Voorbereiding op het onderzoek

Het is belangrijk dat de maag leeg is. U mag daarom na middernacht niet meer eten of drinken. Courante medicatie mag u wel innemen met een klein slokje water. Ook een puffer of een inhalator mag u nog gebruiken.
Belangrijk om te melden voor het onderzoek:

  • gebruik van bloedverdunnende geneesmiddelen ( Marcoumar, Marevan, Aspirine, Plavix, Xarelto...)
  • bekende allergie voor medicatie (vooral verdovingsmiddelen)
  • zwangerschap

 

Verloop van het onderzoek

 

Tijdens het onderzoek
De arts en verpleegkundige begeleiden u tijdens het onderzoek. De verpleegkundige vraagt om te liggen op de tafel. Als u een tandprothese hebt, moet u deze voor het onderzoek uitnemen. Er wordt gevraagd uw bril af te zetten.

De verpleegkundige verdooft uw keel met een spray om hoestreflexen tegen te gaan. Deze spray heeft een bittere smaak. Hierdoor lijkt uw keel licht op te zwellen, maar dit hindert de ademhaling niet. Als de arts beslist om de bronchoscoop via uw neus in te brengen, wordt deze inwendig ook verdoofd met de spray.Als de bronchoscoop via de mond wordt ingebracht, krijgt u een bijtring tussen de tanden, zodat u niet op de scoop kan bijten.

Indien gewenst kunt u voor uw comfort een licht kalmeermiddel toegediend krijgen. Dan zal de verpleegkundige een infuus prikken. Zodra de verdoving werkt, wordt de bronchoscoop ingebracht in uw luchtpijp.

Afhankelijk van de aard van het onderzoek wordt slijm of weefsel weggenomen voor verder onderzoek. Soms wordt een spoeling van de kleinere luchtwegen uitgevoerd. Tijdens het onderzoek is het belangrijk dat u rustig blijft ademen.

In totaal duurt het verdoven en het onderzoek ongeveer dertig minuten.

 

Na het onderzoek
Uw keel kan 1 tot 2 uur na het onderzoek nog verdoofd zijn. U wacht daarom beter met eten of drinken totdat de verdoving uitgewerkt is zodat u zich niet verslikt.
U probeert bij voorkeur eerst iets te drinken. Als dit zonder problemen lukt, mag u vast voedsel eten of uw medicijnen innemen.

 

Terug naar de ziekenhuiskamer

Indien u in het (dag) ziekenhuis verblijft, wordt u direct na het onderzoek naar uw kamer gebracht.

 

Terug naar huis

Indien het onderzoek via een dagopname verloopt, blijft u een uurtje rusten in de ontwaakzaal van endoscopie. De dag van het onderzoek mag u in geen geval met de wagen rijden of een machine besturen wanneer u een kalmeermiddel kreeg toegediend.

Na het onderzoek kan u tijdelijk last hebben van:

  • een licht gevoelige keel.
  • temperatuursverhoging naar de avond toe. Hiervoor kan u een koortswerend middel innemen.
  • bloederige slijmen die meestal vanzelf verdwijnen. Mocht de ernst hiervan toenemen, dan verwittigt u het best uw huisarts.

Meer info over het onderzoek luchtwegen-longen (NL)
Meer info over het onderzoek luchtwegen-longen (FR)
Meer info over starre bronchoscopie (NL)