Astma

Astma, veel mensen komen in aanraking met deze ziekte. Wat is astma precies, wat zijn de symptomen van astma en welke behandeling bestaat er voor astma? Het antwoord op deze vragen lees je hier.

 

Wat is astma?

Astma is een steeds frequenter voorkomende longaandoening met veel gezichten. Heb je astma? Dan zijn de onderste luchtwegen overgevoelig, waardoor ze chronisch ontstoken geraken en de spiertjes in de luchtwegen geregeld samentrekken. Zo spreken we van allergische astma of niet-allergische astma, eosinofiel of niet-eosinofiel astma. Het astma kan licht, matig of ernstig zijn. Hoe weet je welk soort astma je hebt? Dat hangt af van de symptomen en triggers die de klachten doen toenemen.

 

Welke symptomen wijzen op astma?

De symptomen van astma kunnen uiteenlopend zijn. De onderstaande astmaklachten kunnen apart of samen voorkomen:

  • Kortademigheid
  • Het benauwd krijgen
  • Vermoeid zijn
  • Hoesten (droog of slijmhoest)
  • Last hebben van hardnekkige slijmen op de borst
  • Piepende ademhaling hebben (gaat vaak samen met kortademigheid)

Treden deze astma symptomen op in een ernstigere vorm, dan gaat het om een astma-aanval. Je kan een astma-aanval krijgen als je de ziekte niet onder controle hebt of een astma-aanval kan worden uitgelokt door bepaalde triggers. 

Triggers

Wat is de oorzaak van astma ? Astma kan uitgelokt worden door verschillende prikkels. Krijg je astma door een bepaalde allergie, dan wordt de astma uitgelokt door allergische prikkels, zoals bijvoorbeeld boom- of graspollen, huisstofmijt, huisdieren, schimmel, virussen, etc..

Niet-allergische prikkels zijn vooral omgevingsprikkels zoals bv. chloordampen, sigarettenrook, temperatuurwisselingen. Daarnaast zijn er ook zogenaamde  “lichamelijke” prikkels als inspanning, virale infecties of emoties. Om een astma-aanval te voorkomen is het dus van belang om die triggers te vermijden.

 

Wat is allergische astma? 

Wanneer astma ontstaat ten gevolge van een bepaalde allergie, is er sprake van eosinofiel astma. Wat zijn dat nu, eosinofielen? Eosinofielen zijn een soort witte bloedcellen die een onderdeel vormen van het immuunsysteem. Bij wie last heeft van allergische astma kunnen eosinofielen ontstekingen in de luchtwegen veroorzaken. Bij een bepaalde trigger, zoals een allergie, komen de eosinofielen in de luchtwegen en longen terecht. Hier veroorzaken ze een zwelling van de luchtwegen, verhoogt de slijmproductie, wordt de luchttoevoer beperkt en kan dit alles leiden tot een astma-aanval. 

Hoe voelt allergische astma?

Ben je allergisch aan zaken zoals bijvoorbeeld huisstofmijt, pollen of huisdieren? Dan kunnen deze prikkels allergische astma uitlokken. Qua symptomen lijkt allergische astma op gewone astma. Een piepende ademhaling, kortademigheid en benauwdheid zijn daarbij veelvoorkomende klachten. Wanneer je in aanraking komt met je allergie, zullen je luchtwegen heftiger reageren op deze prikkels. 

Hoelang duurt allergische astma?

Astma en allergische astma zijn chronische ziektes van de luchtwegen. Dit betekent dat astma voor langere tijd of zelfs levenslang kan blijven duren, maar evengoed kunnen de symptomen ook plots weer afnemen. 

Kan allergische astma overgaan? 

Klachten bij astma kunnen vanzelf overgaan, maar ook plots weer terugkomen. Dit geldt ook bij allergische astma. Soms verdwijnt deze vanzelf, bijvoorbeeld bij een verandering van het weer. Wie toch last blijft hebben van zijn of haar astma, kan met de juiste medicijnen deze aandoening goed behandelen en allergische prikkels verminderen. Welke medicijnen bij allergische astma? Raadpleeg steeds je arts of pneumoloog voor meer informatie en een juiste behandeling.  

Behandelingen

Je longarts kan een compleet beeld vormen van je astma en in samenspraak met je huisarts een gepersonaliseerde behandeling voorstellen. Hiervoor kunnen verschillende testen worden uitgevoerd, zoals longfunctieproeven en een meting van de uitgeademde concentratie stikstofmonoxide (NO). Soms is het uitvoeren van een uitlokkingstest met metacholine of histamine nodig om de diagnose te bevestigen. Daarnaast zijn ook een radiografie van de thorax, een uitgebreid bloedonderzoek en allergiehuidtesten zinvol voor verdere differentiatie. Eens is vastgesteld hoe ernstig het astma is, wordt een aangepaste behandeling opgestart.

Onderhoudsbehandeling

Deze medicatie neem je dagelijks in en heeft al een effect na enkele dagen. De inhalatietherapie doet de zwelling en overgevoeligheid in de luchtwegen afnemen en helpt tegen de chronische ontsteking. Met deze medicatie kan je nog steeds een astma-aanval krijgen, maar het zal veel minder vaak voorkomen. Ook als de klachten verminderen, is het belangrijk om deze medicatie dagelijks te blijven innemen. Het is in elk geval de bedoeling de behandeling niet te onderbreken zonder advies van je arts.  Zo zorg je ervoor dat de helende werking niet stopt en vermijd je terugkerende astma-aanvallen.

Aanvalsbehandeling

Een astma-aanval verhelp je het best met aanvalsmedicatie. Zo’n medicatie neem je in via een inhalator of puffer. Een astma puffer is een apparaatje dat de medicatie in je luchtwegen verstuift en je vernauwde luchtwegen op korte tijd weer wijder maakt. Je kan een astma puffer ook preventief gebruiken, zoals bv. ter voorkoming van inspanningsastma. Belangrijk om te vermelden is dat bij het gebruik van een puffer voor astma de ingeademde medicijnen na 3 à 4 uur zijn uitgewerkt.

 

Meer info

Correct gebruik van uw astma puffer

Patiëntenvereniging voor astma